Recept voor vlierbloesem siroop

Op Mariënwaerdt staat heel veel vlier en ieder jaar neem ik me voor om siroop te maken van de bloesem. Dat is namelijk zo lekker! Maar druk als ik ben, kom ik er meestal niet toe om keukenprinses te spelen en als ik er wel toe kom is het seizoen voorbij.. Dit jaar gaat het misschien nog net lukken, morgen geef ik het een kans…

Tijdens een bijeenkomst met landgoedeigenaren uit heel Europa had ik het met een Schot over mijn wens om vlierbloesem-siroop te maken. Hij vertelde me dat hij ieder jaar liters ‘cordial’ maakt. Dit doet hij ’s avonds, als de bloemen niet meer in de felle zon staan. Eerst maakt hij de suikersiroop en dan gaat hij de bloemen plukken die hij dan toevoegt. Hij mailde me het recept, wat ik vertaald heb:

 

ELDERFLOWER CORDIAL

Ingrediënten:

15 vlierbloesem schermen, liefst de grote, heel kort afgeknipt, zo min mogelijk steel

500 g basterdsuiker

4 eetlepels vloeibare honing (kan bijv. bloemenhoning van Mariënwaerdt)

2 citroenen

  1. Haal vliegjes en beestjes van de bloemen af.
  2. Doe suiker en honing in een grote pan met 1 liter water. Breng langzaam aan de kook totdat de suiker is opgelost. Verwijder dan van het vuur.
  3. Rasp de citroenschil fijn en voeg dit samen met de bloemen toe aan het suikerwater. Doe de bloemen op hun kop in de pan zodat ze helemaal ondergedompeld zijn.
  4. Voeg het sap van 1 citroen en de schijfjes van de andere citroen toe. Doe het deksel op de pan en laat het 24 uur trekken.
  5. Bekleed een fijne zeef met een schone theedoek boven een grote kom en zeef de siroop hierdoor.
  6.  Bewaar in gesteriliseerde flessen en drink de siroop verdund met water, wijn of Prosecco

    En dan:

 

Prosecco & Elderflower Spritz

2 delen prosecco                                 2 delen bruiswater

1 deel elderflower cordial              ijsklontjes, een schijfje citroen en een takje munt.

It could not be simpler!

Mmm, ook van Mariënwaerdt, zomaar geplukt van de vele vlierstruiken die wij hier hebben. Maar zorg wel dat je op tijd bent, want ze zijn dus zo weer uitgebloeid, weet ik uit ervaring!

Nathalie

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s