Kersverse kersen (& crumble)

Kersen uit de Betuwe.

Wist je dat de term ‘kersvers’ is afgeleid van het feit dat verse kersen maar heel kort (ongeveer 3 weken) verkrijgbaar zijn? Eenmaal geplukt kun je ze maar kort bewaren; snel opeten is het devies, of invriezen en er later iets lekkers van maken.

Kersen worden al eeuwenlang in de Betuwe geteeld. Vanaf half juni kun je overal in de buurt bij kersenstalletjes terecht om ze te eten en te kopen.

Op Mariënwaerdt teelden we vroeger ook kersen. Er staan nog een paar hoge bomen, die vooral gretig worden leeggeroofd door de vogels. Kersen telen was arbeidsintensief, omdat de bomen hoog waren en daarmee de pluk niet gemakkelijk was. Bovendien liggen behalve spreeuwen ook schimmelziektes op de loer, bijvoorbeeld na een flinke regenbui. Daarom zijn kersenboomgaarden tegenwoordig bijna allemaal voorzien van grote netten en regenkappen.

Een relatief nieuwe vijand van zachtfruit is de suzukivlieg, een gemeen fruitvliegje uit Azië.  Het maakt gaatjes in het rijpende fruit en legt eitjes onder de schil. Als de larven van het vliegje uitkomen, gaat het fruit rotten.  Er zijn nog geen effectieve natuurlijke vijanden,  wel werken sommige chemische bestrijdingsmiddelen en bescherming met muskietennetten.

De kersen die wij verwerken in onze jams zijn biologisch. Natuurlijk zouden wij het leuk vinden om weer kersen te gaan telen, maar dan zonder bestrijdingsmiddelen. Wellicht is teelt in een kas een optie. We hebben nog heel wat oude kassen op het landgoed, dus wie weet!

Van de kersen die ik kocht bij een stalletje in Rhenoy maakte ik een overheerlijke kersencrumble.

Recept voor kersverse kersencrumble

1 kilo kersen – ontpit (kersontpitters verkopen wij in de Landgoedwinkel)
80 gram witte basterdsuiker
1 eetlepel maïzena

crumble:
150 gram bloem
150 gram boter
150 gram suiker
80 gram noten

erbij:
250 gram mascaprone
3 eetlepels poedersuiker

Doe de kersen in een steelpan en kook ongeveer 15 minuten, totdat ze zacht zijn en vocht loslaten. Giet het vocht af en verwarm dit opnieuw. Voeg maïzena toe, zodat een stroperige saus ontstaat. Voeg hier de kersen weer bij en roer voorzichtig door.
Doe de gekookte kersen in een ingevette ovenschaal.

Snijd de boter in kleine blokjes. Kneed de bloem door de boter en meng daarna de noten en suiker erdoor tot een kruimeldeeg ontstaat. Verdeel de kruimels over de kersen en bak 30 minuten in de oven. Roer ondertussen de mascarpone los met de poedersuiker.

Laat de crumble iets afkoelen en serveer met een lepel mascarpone.

Tip voor een borrel tijdens het koken:
Goddelijke Pimm’s met Ginger Ale, verse vruchten (kers, aardbeien, frambozen) en een takje mint. Heerlijk!

IMG_5948

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s