Roundup, no way!

Ongeveer 1/3 van de 1000 hectare die Mariënwaerdt telt is landbouwgrond. De lager gelegen komgronden zij alleen geschikt voor veeteelt, omdat de rivierklei  daar vet is en de grond daarom heel zwaar. Maar op de hogere stroomruggen met lichtere grond telen wij akkerbouwgewassen. Vooral klaver, graan, mais, bonen en graszaad voor onze koeien. 

Ons landbouwbedrijf is sinds 1999 biologisch en circulair; we telen voer voor de koeien, zij geven melk die we op het landgoed verwerken tot landgoedkazen en de mest wordt op ons land uitgereden.

Gif, zoals Roundup om onkruid dood te spuiten, gebruiken we niet. Dat is ten strengste verboden en daar staan wij ook helemaal achter. Ook kunstmest niet. Daarom zijn onze grasvelden niet knalgroen maar heel kruidenrijk.

Ik las een artikel over het doodspuiten van graan in Amerika, vlak voordat er geoogst wordt. Dat doen ze zodat ze eerder kunnen oogsten en de opbrengst net iets groter is. Graan moet eerst afsterven voordat je het kunt oogsten, anders laten de korrels niet los. Door Roundup te gebruiken wordt het proces versneld. Maar dit betekent ook dat er gif op het graan zit en dus in brood en andere graanproducten! Men denkt dat dit één van de redenen is waarom er zoveel glutenallergie is. 

In de biologische landbouw oogsten wij pas als het graan zelf zover is. Zonder gebruik van enig chemisch hulpmiddel.

We onderzoeken nu of we ook graansoorten kunnen verbouwen voor brood of granola’s. Vooruitlopend daarop gaan we volgende week granola maken voor introductie op de Landgoedfair. Ik heb een heel lekker recept met  havervlokken, zonnebloempitten en walnoten en bloemenhoning van Mariënwaerdt. Gewoon puur, eerlijk én heel erg lekker. Als het een succes wordt gaan we onze eigen haver gebruiken. Helaas kunnen wij die nog niet pellen, drogen en walsen maar wie weet kunnen wij dit organiseren bij onze molen De Vrijheid in Beesd. Zou mooi zijn! www.molendevrijheid.nl

2 gedachtes over “Roundup, no way!

  1. Dag,

    Heel goed artikel! Bij mij op het platteland in Groningen wordt helaas ook veel round-up gebruikt.
    Ik doe liever aan wat monnikenwerk en krab het onkruid weg.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s