pré Landgoedfair

Het is alweer even geleden dat ik mijn laatste blog schreef. Dat is omdat ik het druk heb, want volgende week begint de Landgoedfair en dat betekent alle hens aan dek. Bijna iedereen op het landgoed is bezig met de voorbereidingen. Ondanks dat het alweer de 23e keer is, zijn er altijd weer uitdagingen, omdat we iedere Fair nieuwe dingen  bedenken die gestalte moeten krijgen.

Dit jaar heb ik vooral veel extra landgoed activiteiten waar ik me mee bezig houd. Zo gaan we onze eigen appeltaart én onze eigen granola introduceren en hebben we voor het eerst een Landgoedcafé bij de Landgoedwinkel.

Voor zowel de appeltaart als de granola ben ik al weken druk met receptuur ontwikkelen, biologische ingrediënten vinden, proefbakken, prijzen calculeren etc.
Nieuwe ideeën testen we meestal eerst zelf (Frans en ik hebben vroeger in heel wat jams en chutneys geroerd). Zo ken je de processen en weet je waar je tegenaan kunt lopen.

Wat ik trouwens ook heb geleerd is dat veel mensen niet weten wat granola is. Welnu, het is een mengsel van havervlokken, zonnebloempitten, noten, honing, kaneel en een klein beetje olie, in de oven gebakken tot een smaakrijke, voedzame crunchy muesli.  Ik eet het elke ochtend in de yoghurt, met verse vruchten.

De appeltaart is ook een spannend nieuw project. Het is de bedoeling dat dit dé Mariënwaerdt appeltaart gaat worden, net als de notentaart.  De receptuur hebben we samen met een banketbakker ontwikkeld, die jarenlang voor la Place heeft gewerkt, André heet hij. Hij heeft op mijn verzoek een klein beetje lemoncurd in de taart verwerkt, als bijzonder friszoet elementje van het landgoed.

Een club vrijwilligers van De Vrienden van Mariënwaerdt gaat live in de Landgoedwinkel, op de Landgoedfair de appeltaarten bakken. Zij hebben onlangs een training gekregen van André. Bijzonder detail is dat ze gaan werken aan het oude aanrecht van mijn schoonmoeder waarop zij duizenden notentaarten heeft voorbereid. De keuken op het Grote Huis wordt vernieuwd en het oude aanrecht stond nog in de schuur. De Vrienden hebben het een opknapbeurt gegeven en op wielen gezet, zodat we het in de winkel kunnen gebruiken. Een mooie ode aan mijn schoonmoeder vind ik!

In het Landgoedcafé kunnen bezoekers de granola, de appeltaart en andere landgoedlekkernijen proeven. Zoals bijvoorbeeld een tosti met onze nieuwe geitenkaas, of een plankje met verschillende landgoedkazen. Onze dochter Vita maakt de lekkerste smoothies met vers fruit en Nora zorgt voor de koffie én icecoffee.

Het Café  wordt gehuisvest in een stretchtent. Dat is zo’n safari-achtige tent, helemaal hip. We hebben er 2 gekocht en zelf palen gemaakt met hout uit het bos. Alles gaat bij ons op z’n “Mariënwaerdts”, zo zeggen onze medewerkers. En dat betekent; boomstammen in plaats van palen. Heel ludiek en stevig, maar o zo zwaar… Inmiddels staat de tent als een huis gelukkig.

“Wat heb je toch een leuke baan!” , zei iemand onlangs nog tegen mij. Dat is zeker zo. Het is elke dag weer anders en verrassend. De ene dag sta ik te bakken, de volgende ga ik inkopen doen voor de winkel, de dag erna zit ik aan een lunch voor de pers. Soms heb ik tijd te kort en duizelt het me wel een beetje. Daarom is het een zegen dat we zoveel goede medewerkers hebben, waaraan ik veel kan uitbesteden.

Chapeau voor onze mensen, die met z’n allen keihard aan het werk zijn om er weer een mooie Landgoedfair van te maken.
Kom gezellig langs! Kijk voor alle info op Landgoedfair programma

Een gedachte over “pré Landgoedfair

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s