Eerste kerst op het Grote Huis

Sinds vorig jaar Kerst is ons leven op Mariënwaerdt veranderd. Na 23 jaar op de Hooge Spijk,  wonen wij sinds september op het Grote Huis.

Na het overlijden van mijn schoonmoeder, vandaag een jaar geleden, is in goed overleg, besloten dat wij het Grote Huis zouden gaan bewonen. Heel eerlijk gezegd moest ik wel even wennen aan dat vooruitzicht. Want het Grote Huis is niet zomaar een huis, maar een monument met een geschiedenis die teruggaat tot 1734. Het werd gebouwd door Graaf van Bylandt, de bet-bet overgrootvader van Frans en sindsdien is het bewoond door de familie. De ouders van Frans waren de eersten die er echt ging wonen, daarvoor was het zomerhuis en woonde de familie in de winter in Arnhem.

Een huis met geschiedenis dus en dingen die altijd al zo zijn geweest. Zou ik me daar wel thuis kunnen voelen?
Nu, na enkele maanden op het huis voelt het goed. Zonder het karakter van het huis te veranderen, hebben wij het subtiel naar onze hand gezet met onze eigen spulletjes en wat aanpassingen. Mijn grote droomwens is uitgekomen, met een prachtige nieuwe keuken, compleet met kookeiland en hoog aanrecht voor lange mensen zoals ik. Ook een aantal andere kamers hebben we opgeknapt en naar onze smaak ingericht. En het is nu echt ons huis, waar wij intens van genieten.

Kerstfair

Volgende week begint de Kerstfair, die vanaf 7 tot en met 10 december plaatsvindt, alweer voor de 16e keer. Voor ons betekent dat het huis openstellen. Een mooie stok achter de deur om alles op te ruimen en af te maken. Maar ook wel een test, want al die mensen in je huis, het betekent even inleveren op je privacy.

Rondleidingen

Ons huis is er nu helemaal klaar voor. De trap is versierd, de tafel gedekt en er staat een prachtige kerstboom in de zitkamer, gedecoreerd met zijden bloemen, door Fernande Hora Siccama van Flower-Service. Bezoekers van de Kerstfair kunnen onder leiding van een gids een kijkje komen nemen.

IJsbaan

De grote Kerstfair-ijsbaan op het terrein is dit jaar overdekt, met een gezellige koek-en-zopie en een grote kerstboom middenop het ijs. Tijdens de Kerstfair is de ijsbaan voor bezoekers vrij toegankelijk. Schaatsen kun je ter plekke huren. Ik ga zeker een rondje schaatsen, u toch ook?

Nieuw! Landgoed-kunst-café

In het koetshuis en de paardenstallen hebben we voor het eerst een Landgoed- kunstcafé met zes kunstenaars die hun werken exposeren.

In het Landgoedcafé serveren we biologische lekkernijen van het landgoed. Het is helemaal in gezellige landgoedstijl ingericht.

Workshops guirlande maken

We hebben dit jaar een nieuwe locatie; de oranjerie, bij het Koetshuis. Vroeger werd deze alleen in de winter gebruikt voor de kuipplanten, nu worden er workshops guirlande maken gegeven.  U kunt zich hiervoor van tevoren opgeven via onze website.

Er worden ook nog andere leuke worskhops op de Kerstfair gegeven, zoals wijn maken van Betuws Wijndomein en een barbecue workshop op de Big Green Egg.

Standhouders

Natuurlijk hebben we weer veel gezellige standhouders in de tenten op het Fairterrein en in de schuren langs ’t Klooster. Kijk op www.kerstfair.nl voor een overzicht en het programma van de Kerstfair.

Onze eerste Kerst op het Grote Huis, we gaan het meemaken.
Kom gezellig langs en geniet mee van de sfeer en de gezelligheid op Mariënwaerdt in de laatste maand van 2017. Wij genieten ervan als u geniet! Ons mooie erfgoed delen wij graag met u.

kerstboomijsbaan

2 gedachtes over “Eerste kerst op het Grote Huis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s