De herfst op een mooi bord!

De herfst met zijn koude ochtenden en vallende blaadjes is voor veel mensen niet het favoriete jaargetijde. Voor mij wel! De zomer met haar lange dagen vol zon en gezelligheid is heerlijk, maar de herfst geeft mij nieuwe energie.

Als ik in de vroege morgen met de honden langs de Linge loop, geeft me dat een gevoel van vrijheid en rijkdom. Bovendien realiseer ik me dat ik, na al die jaren, nog steeds niet alle geheimen van het landgoed ken. Ik ben nog steeds op ontdekkingstocht, zowel op het landgoed als daarbuiten.

0186F398-CF04-446E-B057-B925DC357DAC
deze vond ik onderweg!

Mijn ontdekkingstocht speelt zich op dit moment ook af op marktplaats. Hier ben ik driftig op zoek naar servies voor in onze nieuwe ‘Landgoedkeuken’ op de Korte Jansstraat 5 in Utrecht. Deze Landgoedkeuken, waar je onze producten kunt proeven en kopen, wil ik laten lijken op onze eigen keuken in het Grote Huis. Een plek waar iedereen welkom is en aan kan schuiven voor een beetje nostalgie met smaak.

Het liefst zou ik hiervoor mijn eeuwenoude serviezen gebruiken. Maar ja, die kunnen niet in de afwasmachine en dat is niet zo praktisch. Ik rij dus nu het hele land door op zoek naar look-a-likes.

Dit levert mooie schatten en waardevolle gesprekken op. Zo was ik bij een mevrouw in Hilversum die bijna tot tranen toe geroerd was dat haar oude servies een nieuw leven krijgt in de Landgoedkeuken. Ze maakte vaak wandelingen over het landgoed en vond het geweldig dat ik haar servies kocht.

Voor mij een bevestiging dat oud servies een schot in roos is. Spullen met een verhaal en goede herinneringen die hier en daar wat (keuken)geheimen prijs geven. Net als het landgoed!

De herfst is ook de tijd van de oogst, zoals de pompoenen die dit jaar al vroeg van het land kwamen. We verkopen ze nu volop in de Landgoedwinkel. In mijn eigen keuken maakte ik deze heerlijke hartige pompoentaart, waarvan ik het recept graag met u deel. Ook lekker met een beetje uienchutney erbij, als finishing touch.

Geniet van de herfst!

Ingrediënten
1 kant-en-klaar deeg, uit het versschap (quichedeeg, taartdeeg, pizzadeeg of  bladerdeeg
2 eetlepels volle yoghurt
1/3 pompoen, geschild (voor dit recept wel) en in dunne plakjes gesneden
1/3 courgette, in de lengte halveren en dan in dunne plakjes snijden
1 rode ui, in dunne plakjes gesneden
200 gram geitenkaas, ik gebruikte fetakaas blokjes
1 theelepel gedroogde oregano
Scheutje olijfolie
Peper en zout uit de molen
Plukje rucola om te garneren

Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal het kant-en-klaar deeg uit de koelkast en rol het uit op een bakplaat. Smeer dan de yoghurt uit over het deeg maar houd de randen vrij. Verdeel de plakjes pompoen, courgette en rode ui over het deeg en strooi de geitenkaas erover heen. Maak het af met oregano en breng op smaak met peper en zout. Schenk er als laatste een klein scheutje olijfolie overheen.

Plaats de plaattaart voor 20 minuten onderin de oven. Leg de taart daarna voor ongeveer 15 a 20 minuten in het midden van de oven totdat de plaattaart goudbruin is en de groente en het deeg gaar. Garneer de plaattaart voor het serveren met een beetje rucola. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s