Van robot tot kerstconcert

Vandaag was weer eens een landgoeddag vol uitersten, die ik graag met u deel.

robots

Het begon met slagroomtaart op de boerderij, omdat onze ‘jongens’ vandaag voor het laatst zelf de zuignappen van de melkinstallatie onder de koeien hingen. Om 9 uur vanmorgen gingen de stoppen uit de oude melkstal en werden, na de taart, de 3 nieuwe robots van de firma Lely in gebruik genomen.

De hele dag zijn de jongens bezig geweest om onze 200 koeien één voor één de robots in te sturen,  zodat ze konden wennen aan het nieuwe melken. Dat gaat niet vanzelf, ze moeten het eerst begrijpen en bij de een gaat dat sneller dan bij de ander. Conditioneren heet dat in psychologische termen.. de koe weet vrij snel dat ze iets te eten krijgt als ze het hokje inloopt, dus gaat ze dat graag doen. In het hokje worden de uiers schoongespoten en geborsteld en begeeft de robot zich naar de uiers, waarna deze automatisch de zuignappen bevestigt en de koe begint te melken.
In plaats van 2 keer per dag lopen de koeien 3 tot 5 keer per dag de robot in om gemolken te worden. Dat is veel beter voor de druk op de uiers. Bovendien wordt een speen ontkoppeld als deze leeg is en dat voorkomt ontstekingen. Dus al met al gaan de koeien erop vooruit en wij ook, want door dit systeem gaan ze meer melk geven en dat is natuurlijk goed voor onze kaasproductie.

Kerstinkopen

Vervolgens ging ik naar de groothandel om inkopen te doen voor de Landgoedwinkels, zowel in Beesd als Utrecht. Een hele andere mindset, want ik moest omschakelen van koeien, kuilvoer en melk, naar kerstdecoraties, theepotten en ander leuk spul voor de feestmaand.

Weer terug op Mariënwaerdt kwam Vivian, de nieuwe potentiële  kok van Brasserie Marie langs. Vivian heeft er zin in en met haar heb ik gekeken naar een winterse menukaart voor de maand december.

We hebben geen Kerstfair dit jaar en dat voelt kaal. Die zou eigenlijk vanaf donderdag geweest zijn, maar vorig jaar besloten we dit feestje niet meer voort te zetten, omdat de maand december bij ons al zo druk is met partijen en kerstpakketten.

Kerstconcert

Zondag 16 december hebben we gelukkig wel een echt kerstfeestje, want dan vindt een kerstconcert plaats in de Hooge Schuur. Na afloop serveren wij een heerlijk diner in Brasserie Marie. Wij gaan inzingen voor Kerst, u komt toch ook?

THE CHRISCROSS CONCERT
zondag 16 december 2018, 15.00 uur De Hooge Schuur
met Engelse en Amerikaanse klassiekers.

Een klassiek zanger en zangeres, een klassiek pianiste en twee pop zangers delen het podium. Engelse kerstmuziek en Amerikaanse kersthits wisselen elkaar af in dit programma vol kerstgevoel, meezingers en luisterliedjes.
Meezingen mag, borrelen tijdens het concert ook en het ultieme kerstgevoel wordt gratis bijgeleverd! Kaartjes via deze link.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s