Wat brengt 2020?

Het is 1 Februari 2020 en op Mariënwaerdt is het rustig. De natuur houdt haar winterslaap, zo lijkt het.. Maar als je goed kijkt zie je het voorjaar al komen. Sneeuwklokjes bloeien en de narcissen langs de Notenlaan schieten de grond uit. Hun gele knopjes beloven een vrolijk schouwspel in maart.

In ons Landgoedfairteam gaat een wisseling van de wacht plaatsvinden. Onze eventmanager Elin van Beem heeft een andere baan en ‘miss Landgoedfair’ Rosaline Niemeijer gaat ons per 1 april verlaten, na bijna 10 jaar bij ons te hebben gewerkt, waarvan 8 als chef Landgoedfair. Dat is gek, heel gek, want ze waren onderdeel van onze familie geworden. Maar het is ook goed, want het geeft ruimte voor nieuwe ideeën en energie.

Wij zijn nu op zoek naar een jonge, enthousiaste junior eventmanager die het leuk vindt om de Landgoedfair te organiseren. Eentje die samen met ons wil werken aan een Fair voor de komende 25 jaar. Ons doel is de Landgoedfair helemaal duurzaam te maken. Een nog steeds oergezellig evenement, waar mensen elkaar ontmoeten en zich laten inspireren door producten die helpen om keuzes te maken voor een gezond en duurzaam leven. Niet alleen door beter te eten, maar ook door minder plastic te gebruiken en producten te kopen die natuurlijk zijn en van goede kwaliteit, energie besparende producten voor thuis etc.

Aan onze standhouders hebben wij gevraagd of ze hun aanbod willen aanpassen aan deze nieuwe norm. Het zal niet van het ene op het andere jaar lukken, maar het is wel de bedoeling dat we een groene Fair krijgen! Dus heeft u nog tips, vertel het ons!

Wij zijn trots dat wij voor onze locaties voor feesten en vergaderingen weer het Green Key keurmerk Goud hebben gekregen. Zo gaan wij zuinig om met energie en water en gebruiken wij bijvoorbeeld milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. We scheiden al het afval en proberen de hoeveelheid eten en verpakkingen die wij weggooien te beperken.

Mooi is ook dat wij subsidie hebben gekregen voor het plaatsen van 900 zonnepanelen op en bij de productieruimte voor kaas en delicatessen, achter de Stapelbakker. Hiermee gaan wij ¾ van de energie opwekken die nodig is voor het maken van onze landgoeddelicatessen.

Wat betreft onze delicatessen hebben wij ook niet stilgezeten. De jams die wij maken hebben een nieuwe uitstraling gekregen in een ander potje en met een iets ander etiket, maar bovenal ook een nieuwe receptuur. Alle jams bevatten nu minimaal 70% biologische vruchten, in plaats van 45%. Er zit nu dus veel minder suiker in; dat proef je en is gezonder!

Hardloper bij de Landgoedkeuken in Utrecht zijn de scones met clotted cream en moestuinjam. De scones bakken wij zelf in onze landgoedbakkerij in de Landgoedwinkel. Clotted cream maak je gemakkelijk door mascarpone en half stijfgeklopte slagroom 1 op 1 te mengen.

Recept voor scones

 • 225 gram zelfrijzend bakmeel
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 45 gram boter op kamertemperatuur
 • 25 gram basterdsuiker
 • 1 ei
 • 150 ml melk
 • Verwarm de oven voor op 200 graden
  Doe het bakmeel, het bakpoeder en de boter in een keukenmachine en mix tot het op broodkruimels lijkt. Voeg de suiker toe.
 • Breek het ei in een maatbeker en klop los met een vork. Voeg de melk toe tot je iets meer dan 150 ml hebt. Nog een keer kloppen.
  Doe de keukenmachine aan en voeg beetje bij beetje het ei-melk mengsel toe. Bewaar 1 eetlepel voor het glazuur. Mix tot het gemengd is, het moet een beetje plakkerig zijn. Als dat niet zo is, voeg dan een beetje meer melk toe.
 • Verplaats het deeg naar een werk oppervlak met een dun laagje bloem en kneed tot een soepel deeg. Rol het uit tot 1 cm dikte en snijd er 12 scones uit met een ronde vorm van 7.5 cm.
 • Schik de scones op een ingevette bakplaat en kwast de bovenkant af met een beetje melk-ei mengsel.
 • Bak 15-20 minuten of totdat ze goed gerezen zijn en goudkleurig.

2 gedachtes over “Wat brengt 2020?

 1. Mooie plannen voor de Fair, daar sta ik helemaal achter!

  Iets anders, mijn man en ik zijn vaste bezoekers van het landgoed en de Stapelbakker en ik vraag me al jaren af waarom daar geen scones met clotted cream te krijgen zijn. Ik zou het geweldig vinden als ze daar ook op de kaart komen. Dan weet ik wel wat ik neem na onze zondagwandeling. 😉

  Hartelijke groet,
  Marion

  Like

 2. Mooi om te lezen dat de resultaten uit het verleden wel een soort garantie voor de toekomst betekenen; veel succes met alle plannen en we kijken met spanning uit naar de resultaten ‼️

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s