Als wij niets doen..

Als wij niets doen…wie dan? Kent u dat liedje uit Soldaat van Oranje? De Songtekst is zo van toepassing op deze tijd; met de pandemie van nu en de klimaatcrisis die op ons afstormt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er een tastbare vijand, nu is dat een virus en zijn wij het allemaal voor elkaar. De film ‘A life on our planet’ van David Attenborough doet je dat goed beseffen en heeft diepe indruk op mij gemaakt. Niet alleen omdat de klimaatcrisis zo heftig op ons af komt, maar vooral omdat de film eindigt met een oplossing. We kunnen er iets aan doen, maar dan moeten we wel handelen!

Wat kun je dan zelf? Je huis isoleren, korter douchen, minder stoken, minder vlees eten. Maar hoe doe je dat met een groot, oud huis en een landbouwbedrijf als basis? Het Grote Huis is alles behalve goed geïsoleerd. De ramen zijn enkel glas, de plafonds zijn hoog en de voordeur tocht. Zonnepanelen op het dak van een monument zijn niet toegestaan en ook geen fraai gezicht. Windmolens dan maar? Ook zonde van het landschap, dus wat doe je dan?

Al vele jaren strijden wij voor een betere landbouw, door ons op Mariënwaerdt hard te maken voor biologisch. In 1999 zijn wij al omgeschakeld met ons gehele agrarische bedrijf en sinds een paar jaar zijn ook onze restaurants en winkels EKO gecertificeerd. Laatst bevestigde een artikel in de Gelderlander dat insecticiden echt heel erg schadelijk zijn voor de natuur en onszelf. Dat sterkt mij in de gedachte dat wij op de goede weg zijn met onze keuzes.

Waar wij ook druk mee bezig zijn is met het aanplanten van klimaatbos. Een derde van het landgoed (300 hectare) is al bos, maar we willen nu in samenwerking met de provincie Gelderland nog eens 70 hectare bos aanplanten. Bomen absorberen CO2 zolang ze leven. Eenmaal dood stoten ze CO2 uit. Het rottingsproces is wel goed voor de insecten, dus wij laten dode bomen liggen, maar stoken ook ons hout in de kachel en haard. Het maakt voor de CO2 uitstoot geen verschil, maar scheelt wel in energie verbruik.

De projecten in de natuur, zijn belangrijk voor de instandhouding van het landgoed, maar om de schoorsteen te laten roken is vooral ons bedrijf belangrijk en een grote rol daarin spelen onze restaurants en locaties voor bijeenkomsten en evenementen. Tsja, en die zijn nu voor lange tijd gesloten.

En dat is jammer, want het is druk op het landgoed. Gezinnen genieten van de herfst en struinen samen over de lanen en in het bos. Buiten zijn doet je goed en maakt hongerig! Gelukkig mogen wij nog wel onze buitenbar gebruiken voor drankjes en ander lekkers to go.

In de afgelopen tijd hebben we een mooie lijn met nieuwe producten ontwikkeld. Om te beginnen twee eigen biologische biertjes; Gulden Gravin blond en Norbertijner tripel. Gulden Gravin als ode aan Graaf van Bylandt, onze voorvader die in 1734 Mariënwaerdt kocht. Norbertijner verwijst naar de abdij die hier gevestigd was van 1129 tot 1592. In die tijd stond er een brouwerij langs de ‘Biersteeg’ op het landgoed.

Andere producten die wij nieuw ontwikkeld hebben zijn 2 dressings; pittige frambozen en moestuinkruiden, voor salades, maar ook als dip bij landgoedkaas.

Chocolade leek ons ook een mooie aanvulling op ons cadeau assortiment. Zoals biologische suikervrije bonbons en repen met noten, gemaakt van biologische cacaobonen!

Met onze Landgoedproducten hebben wij originele pakketten samengesteld voor kerst of een ander cadeau moment. Mooi toch, als je met het geven van een kerstpakket kunt bijdragen aan de instandhouding van de natuur en de aanleg van klimaatbos? Dat doen wij graag voor u!

Want; als wij niets doen, wie dan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s