Mariënwaerdt in de schijnwerpers

Sinds februari is Mariënwaerdt elke maandag te zien op televisie. In de serie ‘In het hart van ons landgoed’ is 20 weken lang te volgen wat ons en onze medewerkers bezighoudt, afgewisseld met prachtige beelden van de natuur op het landgoed. 

Veel mensen vragen ons waarom wij hieraan meedoen. Het is immers een grote inbreuk op onze privacy. BNer worden was nooit onze ambitie, dus waarom dan toch instemmen met een reality programma over ons leven?

Om bekendheid te krijgen voor de evenementen die wij in de afgelopen 25 jaar op Mariënwaerdt hebben georganiseerd, zoals de Landgoedfair en Kerstfair, hebben wij altijd de publiciteit gezocht. Dat is nodig om voldoende bezoekers te krijgen voor deze grote happpenings. 

Eén van de journalisten die ik goed ken, belde mij twee jaar geleden op om te vragen of wij een interview wilden doen voor iets heel anders dan de Landgoedfair. Hij wilde een artikel schrijven over de gelijkenissen tussen ons en de Engelse familie Grantham van ‘Downton Abbey’. Deze populaire televisieserie draait om de belevenissen van de familie en hun personeel op een voornaam Engels landgoed. Het speelt zich af aan het begin van de 20e eeuw, een tijdperk waarin veel huispersoneel nog gewoongoed was. 

De vergelijking tussen ons en de Engelse familie van toen gaat lang niet op, want wij hebben geen huispersoneel, zoals koks, kamermeisjes en butlers. Maar wij hebben wel een groot landgoed, wonen in een historisch huis en hebben veel medewerkers in de horeca, winkel, kaasmakerij, op kantoor en in het onderhoud, op de boerderij, in bos en natuurbeheer. 

Om de journalist tegemoet te komen, stemden wij in met het interview. En de volgende dag stonden wij tot onze schrik op de voorpagina van de Telegraaf! Diezelfde dag belde de redactie van ‘De Wereld Draait Door’, of wij bij hen in de uitzending wilden komen.

Onze eerste reactie was nee, zo’n live talkshow, daar moet je je vingers niet aan branden. Maar omdat het vooral om ons personeel ging en zij ook werden uitgenodigd, vonden we het toch goed om te doen. Aan tafel bij Mathijs van Nieuwkerk zaten mijn man Frans en ik, onze jachtopziener Arjan en onze hulp in de huishouding Pieta. Achter ons zaten nog eens 12 medewerkers in hun bedrijfskleding, die ook vragen kregen. Bijna iedereen was bloednerveus, maar het ging goed. 

Nog nooit hebben wij zoveel leuke reacties gekregen. Eén reactie kwam van een televisieregisseuse die een format zag voor een serie over een moderne ‘Downton Abbey in de Betuwe’. 

Wij moesten nog wel even nadenken voordat we daar ja op zeiden. Want wat zou het losmaken? Zou het ongewenst bezoek brengen, of zou het verkeerd overkomen? 

Na goed overleg met elkaar en onze medewerkers, stemden wij in. Je krijgt immers niet vaak de kans om zoveel aandacht te krijgen voor wat je onderneemt. Bovendien is het leuk, dat het programma niet alleen om de familie draait, maar juist om de vele medewerkers die hier dag in dag uit druk zijn met hun werkzaamheden. Variërend van een boom omzagen, tot het bakken van notentaartjes, het maken van kaas en het ophangen van nestkastjes voor koolmeesjes om de processierups mee te bestrijden. Alle facetten van het landgoed komen aan bod. 

En heeft het al het gewenste effect? Het landgoed is drukker dan ooit en de winkel en onze take-away busjes doen goede zaken. Helaas is toezicht steeds belangrijker, bijvoorbeeld op loslopende honden en grote groepen die bij elkaar gaan zitten, wat nog niet is toegestaan. Maar gelukkig is het terras van de Stapelbakker weer open. 

Het is voor ons en de medewerkers die in beeld zijn even wennen, want zeker op het landgoed worden wij veel herkend. Maar wij vinden het bovenal goed om de breedte van onze activiteiten zo te kunnen laten zien en daarmee meer begrip te kweken voor het fenomeen familielandgoed. 

In het Hart van ons landgoed

Elke maandag om 18.20 uur op NPO2 

2 gedachtes over “Mariënwaerdt in de schijnwerpers

  1. Mijn huisgenote en ik genieten zeer van deze serie. Het is heel boeiend. We kijken met verbazing naar de grote hoeveelheid werk dat op het landgoed wordt gedaan. De serie is daarnaast heel ontspannend. Wat een passie heeft u allen. Ooit bezochten we het landgoed met vrienden en we hebben toen kennis gemaakt met de heerlijke producten uit de landgoedwinkel. Omdat we in Harderwijk wonen ligt een bezoek niet direct voor de hand maar nu hebben we ons toch echt voorgenomen deze zomer weer eens langs te komen. Jammer dat de fair niet door kan gaan, maar zonder fair komt de schoonheid van het landgoed meer tot zijn recht denk ik. Hartelijk dank voor deze inkijk in uw leven en heel veel succes! Met hartelijke groet.

    Like

    1. Wat leuk dat u naar de serie kijkt. Er wordt inderdaad hard gewerkt om het landgoed in stand te houden. De natuur en monumenten zijn prachtig, maar ook taakstellend! Daarom is het belangrijk dat wij genoeg inkomsten genereren en hopen wij dat de Landgoedfair volgend jaar wel weer door kan gaan. Tot ziens op het landgoed!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s