Gisteren was de 3e aflevering op NPO2 van ‘Van Oud Geld, de dingen die niet voorbij gaan’. In deze aflevering wordt de fotografie van ons kookboek ‘De Landgoedkeuken’ in beeld gebracht. Een groot project, waar ik u graag wat meer over vertel.
In 2011 hebben we ons eerste kookboek gemaakt, genaamd ‘Gerechten van de Heerlijkheid‘, met een hoofdrol voor mijn schoonmoeder . Zij was de grote kokkin van het landgoed. Alle recepten voor de moestuinjams, lemon curd en natuurlijk het fameuze notentaartje, komen van haar hand. Al voordat we een winkel hadden, stond ze eindeloos pannen jam te koken met de vruchten uit de moestuin. Ook maakte ze samen met mijn schoonvader marmelades van de sinaasappels van de oranje boompjes. Dat was een heidens karwei. Uren zaten ze samen de schillen in dunne reepjes te snijden, voor de bittere smaak. Tuinbonen werden dubbel gedopt , geblancheerd en ingevroren. Ook het vlees van de reeën op het landgoed kreeg mijn schoonmoeder altijd van de jachtopziener. Zij verpakte de bouten en ruggen in bloemenfolie omwikkeld met de lintjes van de bloemen die zij kreeg. Op zondag maakte ze vaak de meest heerlijke reerug voor ons klaar.
Voor dit tweede kookboek kwam het op mij aan. En ben ik net zo’n kokkin als mijn schoonmoeder? Heel eerlijk, nee.. Ik kan lekker koken, maar ik heb er minder tijd voor. Het lukt me wel steeds beter om een fazant te braden, of een lekkere stoofpot, soep of hartige taart te maken waarin ik recepten uit een kookboek combineer met eigen producten. Dit boek is gevuld met die ideeën, recepten van mijn schoonmoeder, onze chefs én 2 geweldige hobby koks, onze personeelsmanager en onze secretaresse, die altijd thuis bezig zijn met het maken van de meest bijzondere gerechten.
In plaats van een indeling naar seizoen, hebben we gekozen voor thema’s van het landgoed; boerderij, moestuin, boomgaard, landgoedkeuken en jacht. In de winter oogst je immers niet veel uit de tuin, maar kun je wel je ingemaakte groente eten, zoals vroeger. Ook die ouderwetse technieken vind je terug in het boek.
In onze Landgoedwinkel of online via onze webshop krijgt u nu een gratis potje kweeëngelei bij het kookboek ‘de Landgoedkeuken’.
Kweeën zijn harde gele peren, waarvan wij een mooie oogst hebben.
Ze zijn rauw niet te eten, maar als je ze kookt worden ze roze en zoet. Kweeëngelei is heerlijk bij kaas. Wij gebruiken het ook om een appeltaart mee af te strijken.
Recept voor Witlof-appelsalade met walnoten en kweeperengelei
INGREDIËNTEN
100 g walnoten
3 witlof, in de lengte gesneden
1 rode appel, in dunne partjes
3 el. witte balsamicoazijn
3 el. olijfolie
6 el. kweeperengelei (pot)
100 g gorgonzola
Bereidingswijze
Schep de witlof en appel in een kom om met de helft van de azijn en de olie. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de salade over 4 borden. Verwarm de kweeperengelei op laag vuur, roer met een garde de azijn erdoor. Brokkel de kaas boven de salade. Verdeel de noten erover en besprenkel met de kweeperengelei.
Lijkt mij heerlijk. Wij komen volgende week donderdag naar de landgoedwinkel. Wil graag enkele lekkere potten van het eea aanschaffen.
LikeLike
Top! Veel plezier
LikeLike