Oogst uit de moestuin

 

De zomer is aangebroken en daarmee de tijd van het oogsten in de moestuin. Zelf geplukt fruit is het lekkerste wat er is. Het heeft veel meer smaak dan het fruit uit de supermarkt, dat vaak uit verre landen komt. Ik heb nog eens gekeken naar de kersen in de supermarkt; die komen uit Spanje of Kroatië. Terwijl het in de Betuwe stikt van de kersenboomgaarden! Te gek voor woorden toch. Dat geldt ook voor aardbeien en frambozen. Ik kijk altijd of ze uit Nederland komen, maar uit onze eigen tuin zijn ze natuurlijk het allerlekkerst.
Bij ons huis heb ik een piepklein moestuintje. Helaas wordt bijna alles wat ik erin poot direct opgegeten. Sla is binnen een nacht weg, door de konijnen en naaktslakken en bessen en frambozen zijn favoriet bij de vogels. Een net erover vind ik zielig omdat vogeltjes erin verstrikt raken.
Maar dit jaar is er een wonder geschied. Ik heb bessen geoogst! Bovendien had ik een handvol frambozen uit eigen tuin.
In de moestuin op het Grote Huis is de oogst veel rijker. Daar zorgen tuinman Jan en huisbewaarder Nico voor.
Het is een heerlijk zenmomentje in mijn drukke bestaan, om frambozen te plukken, abrikozen te halen uit de kas en een krop sla te snijden uit de broeibakken in de moestuin. Het geeft een rijk gevoel dat de natuur je zoveel lekkers kan geven en bovendien zoveel goeds!

IMG_3938

Zachtfruit bijvoorbeeld is niet alleen heerlijk, maar ook nog eens heel gezond.

Aardbeien
Aardbeien barsten van de vitamine C. En dat niet alleen. Van alle fruitsoorten zijn aardbeien het rijkst aan foliumzuur, een stof die nodig is om bloedarmoede te voorkomen.

Abrikozen
Abrikozen danken hun kleur aan bètacaroteen, een anti-oxidant die ook wortels oranje kleurt. Het helpt de huid zich te beschermen tegen de schadelijke inwerking van zonlicht en wordt in het lichaam deels omgezet in vitamine A. Goed voor de weerstand en voor je ogen.

In de oude kas in de moestuin zijn nu de abrikozen rijp. De oogst brengt Nico naar de Landgoedwinkel, dus sla je slag als je eigen taart of jam wilt maken!

Bessen
Bessen, vooral rode, bevatten veel kalium. Deze stof werkt bloeddrukverlagend.

Bramen
Op Mariënwaerdt stikt het van de wilde bramenstruiken. Bramen bevatten veel magnesium, ijzer en mineralen en zijn van alle fruitsoorten het rijkst aan calcium. Goed voor botten, spieren en bloed.

Frambozen
Frambozen hebben voor de gezondheid iets unieks te bieden: ze bevatten antioxidanten genaamd ellagitannines, die in reageerbuizen kankerremmende eigenschappen hebben getoond. Of het ook werkt in het lichaam is helaas nog niet bekend.

aardbeientaart met lemon curd (6-8 personen)

Ingrediënten
125 g zachte boter
125 g suiker
1 zakje vanillesuiker


3 eieren
200 g bloem
2 theel. bakpoeder
1 pot lemon curd
500 g aardbeien
1 pot bessen- of kweeperengelei

 1. verwarm de oven voor op 200 graden
 2. klop de boter, suiker en vanillesuiker schuimig
 3. roer de eieren er 1 voor 1 door
 4. voeg bloem en bakpoeder toe en kneed tot een glad deeg
 5. rol het deeg uit tot een cirkel van ca. 30 cm. Vet de taartvorm in en bekleed deze met het deeg. Bak de bodem in ca. 30 min. gaar
 6. smeer de bodem in met lemon curd. Halveer de aardbeien en leg ze met de bolle kant naar boven op de taart.
 7. verwarm de bessen- of kweeperengelei met een lepel water en bestrijk de taart hiermee.

fullsizerender

 

 

 

4 gedachtes over “Oogst uit de moestuin

 1. Leuk om te gaan volgen. Mogelijk nog oud nieuws van vroeger. M’n opa Heijkoop was destijds koetsier en tuinman bij de baron. Ik zou weleens in ouwe fotoalbums willen bladeren 😊

  Like

 2. Prachtig! Vorig jaar heb ik het landgoed bezocht tijdens onze 4 daagse fietstocht langs de Linge. Beslist voor herhaling vatbaar.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s