From farm to table

Vorige week was ik met een groep mensen in Tel Aviv en Jerusalem, om daar de eetcultuur te ontdekken. De Israëlische keuken kent u misschien wel door de kookboeken van Yotam Ottolenghi. Het zijn spannende gerechten, vooral gebaseerd op verse groenten van lokale producenten. ‘From farm to table’ noemde restaurant Claro in Tel Aviv het, ofwel ‘van boerderij naar tafel’. Omdat wij ook bezig zijn met steeds meer producten van eigen teelt, of anders uit de regio gaf dit thema mij inspiratie!

Lingebrood

Goed voorbeeld is het project ‘Lingegranen’, waarbij de biologische tarwe van Mariënwaerdt wordt steengemalen in onze eigen molen de Vrijheid in Beesd. Van het meel bakken Bakkerij van Walderveen en Peter Voshol uit Culemborg ambachtelijk zuurdesembrood en koekjes die binnenkort bij de bakkers én in de Landgoedwinkel verkrijgbaar zijn.

Notentaarten brigade

notentaart bakken

In de Landgoedwinkel zijn we ook aan het bakken geslagen. Een team van vrijwilligers van de Vrienden van Mariënwaerdt bakt er meerder dagen per week de notentaartjes van de ‘barones’, nu nog in een kleine oven, maar we krijgen een vloeroven, waarin we ook appeltaart en andere lekkernijen gaan bakken voor de winkel en de Stapelbakker.

Granola en muesli

haver

Naast tarwe hebben we nu ook haver gezaaid voor verwerking in muesli en granola van Mariënwaerdt. De oogst zal worden verwerkt bij ‘Meesters van de Halm‘, een ambachtelijk bedrijf gespecialiseerd in dit soort producten.

Verbouwing

stapelbakker

De verbouwing van de Stapelbakker en de Landgoedwinkel schiet op. De nieuwe wintertuin staat, de vloer is bijna klaar en binnenkort wordt de open keuken geplaatst. Het is wel even behelpen zo in het drukke seizoen. Gelukkig kunt u in het weekend ook in Brasserie Marie een pannenkoek eten, als de Stapelbakker vol zit.

Nog meer biologisch

Voor de Landgoedwinkel zijn we bezig met het samenstellen van een uitgebreider assortiment biologische producten, verse groente en fruit en zuivel. We gaan u verrassen met een geheel nieuwe indeling, een ingang aan de kop en een doorloop naar de wintertuin.

Openingsfeest!

In het weekend van 16 en 17 juni gaan we een openingsfeestje bouwen in de vernieuwde Stapelbakker. We krijgen dan ook het EKO keurmerk voor de Stapelbakker. Dat betekent dat 80% van alles wat op de menukaart staat biologisch is. En dat is ook een feestje waard.

Graskaas

We maken weer graskaas, want de koeien zijn lekker naar buiten. Ze kunnen zich tegoed doen aan heerlijk mals, vers gras. Dit geeft de melk en dus de kaas een milde, romige smaak.

Wist u trouwens dat onze kazen het keurmerk ‘boerderijkaas’ dragen, omdat ze gemaakt zijn met melk van eigen boerderij? Boerenkaas is op de boerderij gemaakt van rauwe melk. Omdat onze kazen op een andere locatie op het landgoed dan de boerderij worden gemaakt, verhitten we de melk even, om het  risico op ongewenste bacteriën te voorkomen. Verder bewerken we de melk niet en dat proef je! Ze hebben een volle, rijke smaak.

De jury van de ‘Cum Laude verkiezing van kaas van de boerderij’ vond dat ook. Onze Oude Adel kaas en kruidenkaas ‘walnoot fenegriek’ hebben beide een zilveren medaille in de wacht gesleept. Daar zijn we best een beetje trots op!

Melkrobot

Onze melkkoeien gaan binnenkort iets nieuws beleven. De open tandem melkstal waarin ze nu nog 2 x per dag gemolken worden, zal binnenkort worden vervangen door melkrobots. De koeien mogen dan zelf bepalen wanneer en hoe vaak ze gemolken worden. Ze lopen vanuit de wei, of de stal naar de robot die ze screent en melkt. Handig voor onze medewerkers is de ‘cow tracer’ waarmee ze op hun telefoon kunnen zien waar een koe zich bevindt.

Last but not least is ook de moestuin weer ingezaaid met allerlei groentes. Dus kom deze zomer lekker genieten van onze ‘farm to table’ in de vernieuwde Stapelbakker en Landgoedwinkel, in Brasserie Marie of een van onze feestlocaties.

Oh ja, en onze zwarte labrador June krijgt puppy’s! June is een field trial labrador. Dat is het type dat is gefokt voor de jacht. Ze zijn wat ranker dan de standaard labrador en geweldig goed in het apporteren van wild.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Eind mei bevalt ze, dus mocht u geïnteresseerd zijn in een jachthond, waar u ook echt mee wilt gaan werken, dan kunt u mij een berichtje sturen.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s